Behandlingsområder

Hud

Det finnes utallige hudsykdommer og Meda har produkter til behandling av akne (kviser), atopisk eksem, solskadet hud, hudkreft, vorter og negslopp. I de senere år har man fått en stor økning av hudlidelser som skyldes skader av for mye soleksponering over lang tid, såkalt kumulativ UV- stråling.

Kviser/akne

Akne er en betennelse i talgkjertler i huden, først og fremst lokalisert i ansikt og på øvre del av overkroppen. Årsakene er sammensatt og består av økt talgutskillelse og talg som blokkerer hårkjertler. Talg som blokkerer utløpet fra hår-sekker og talgkjertler kalles komedoner eller hudormer. I huden finnes også noen bakterier som sammen med blokkerte talgkjertler fører til betennelse, det vil si rødfarge og hevelse. Hele denne prosessen påvirkes også av hormoner, og medfødte egenskaper i huden spiller en rolle.

Nesten alle tenåringer opplever å ha kviser i kortere eller lengre perioder. Men noen er mye mer plaget enn andre. De mest alvorlige tilfellene ser vi som regel hos personer i alderen 17-19 år. Menn er hardere rammet enn kvinner. Problemet forsvinner som regel i 25 års alderen men noen kan ha akneplager i flere ti-år.

Solskadet hud (aktinisk/solar keratose) er en hudskade som skyldes påvirkning fra solen. Det er en svært vanlig tilstand som rammer 11-26 prosent av befolkningen i den nordlige hemisfære. Forekomsten øker med alderen, og er hyppigere hos menn. En typisk pasient har lys hud og har oppholdt seg mye i solen, uten tilstrekkelig solbeskyttelse, gjennom livet.

Aktiniske keratose 

Aktiniske keratoser opptrer vanligvis på soleksponert hud hos eldre mennesker; først og fremst på hodet, i ansiktet, på armer og på hender. De ser ut som små, røde og skjellende flekker i huden. De varierer i størrelse fra én millimeter til flere centimeter. Overflaten på flekkene er vanligvis ru som sandpapir, og de kan være lettere å kjenne enn å se. Antall aktiniske keratoser varierer fra person til person, og strekker seg fra én til flere hundre. De gir vanligvis ingen symptomer, men de kan noen ganger være ømme eller klø.

Atopisk eksem

Atopisk eksem kalles også atopisk dermatitteller barneeksem og er en kronisk, kløende hudsykdom, som er knyttet til de andre atopiske sykdommen astma og allergisk snue. En person med atopisk eksem kalles for atopiker. 

Negleproblem er veldig vanlig og ca halvparten av befolkningen har hatt problemer med neglene de siste to årene. Det vanligste formen for negleproblem er neglesopp, men stygge og misfargede negler kan også være tegn på psoriasis, tørre negler eller ytre skader. En tørr negl brekker og fliser seg og har ofte en gulaktig farge. Negler kan også være harde og tykke, og gjøre det vanskelig å pleie neglene. Atopisk eksem er den vanligste typen eksem hos barn, den kalles også barneeksem eller vintereksem. Den starter ofte med intens kløe. Grunnen til at huden blir tørr er at den produserer for lite fett.

Basalcellekreft

Basalcellekreft er den vanligste formen for hudkreft. Den stammer fra basalcellelaget i det øverste hudlaget og det finnes flere undertyper. Basalcellekreft forekommer hyppigst på hudområder som har vært utsatt for mye sol, som for eksempel ansikt, isse, ører, hals, bryst, hender og rygg. Den sprer seg så godt som aldri til andre deler av kroppen, men kan gjøre omfattende skade på vevet i området der den sitter dersom den ikke behandles tidlig nok.

Vorter

En vorte er en liten utvekst på huden forårsaket av viruset Humant Papillomvirus (HPV). Vorter smitter og kan lett overføres til andre mennesker og til andre deler av kroppen. Man smittes ved berøring av vorten, eller indirekte av frastøtte hudceller fra vorten som trives både i varme og fuktige miljø.

Les mer på vortefri.no

Neglesopp

Negleproblem er veldig vanlig og ca halvparten av befolkningen har hatt problemer med neglene de siste to årene. Det vanligste formen for negleproblem er neglesopp, men stygge og misfargede negler kan også være tegn på psoriasis, tørre negler eller ytre skader. En tørr negl brekker og fliser seg og har ofte en gulaktig farge. Negler kan også være harde og tykke, og gjøre det vanskelig å pleie neglene.

Les mer på nalox.no